Organizacja kuchni ma ogromny wpływ na to, jak się w niej poruszasz i w jaki sposób działasz, dlatego warto dobrze przemyśleć tę kwestię. Jeśli zadbasz o porządek w kuchennym asortymencie, przygotowywanie smacznych potraw zmieni się w czystą przyjemność! Jak się za to zabrać i o czym pamiętać? Przeczytaj poniższy tekst i sprawdź!
Urządzenia, które warto mieć w kuchennym asortymencie
Dla wielu osób gotowanie jest sposobem na wyrażenie siebie, podczas gdy inni wolą mieć do czynienia z kuchnią w jak najmniejszym stopniu. Niezależnie od grupy, z którą się identyfikujesz, uzupełnienie kuchennego asortymentu o funkcjonalne sprzęty z pewnością ułatwi Ci pracę w kuchni.
Roboty kuchenne wszelkiego rodzaju zaskarbiły sobie zaufanie użytkowników i można znaleźć je w wielu polskich domach. Ten fakt nie powinien dziwić nikogo – posiadanie robota kuchennego wiąże się z dużą oszczędnością czasu. Urządzenie tego typu jest w stanie zająć się wymagającymi sporej uwagi czynnościami, takimi jak tarcie, ugniatanie czy też ubijanie, podczas gdy Ty możesz skupić się na innych obowiązkach. Niektóre sprzęty z powodzeniem zastąpią całą masę akcesoriów jak blender czy parowar. Zanim wybierzesz sprzęt idealny, zorientuj się na rynku produktów, na przykład czytając ranking robotów kuchennych.
Kolejnym przydatnym sprzętem jest dokładna waga kuchenna, która zadowoli zwłaszcza miłośników słodkich i słonych wypieków. Niektóre przepisy wymagają ogromnej precyzji, ponieważ każda zmiana może wpłynąć na ostateczny smak lub wygląd potrawy. Korzystanie z wagi ułatwia na przykład przygotowywanie domowego chleba oraz porcjowanie dań do lunchboxów.
Innym ciekawym pomysłem jest zakup frytkownicy beztłuszczowej, która znacznie poszerza kulinarne horyzonty. Airfryer sprawi, że będziesz w stanie przygotować wiele potraw bez dodatku tłuszczu! Co więcej, te urządzenia działają szybciej niż piekarnik, przez co skracają czas przygotowywania posiłków. Niektóre modele są wyposażone w przydatne funkcje, takie jak suszenie lub podgrzewanie.
Zbawienny wpływ porządku
Podczas organizowania kuchni musisz pamiętać o tym, że utrzymanie porządku ma ogromny wpływ na komfort gotowania. Dlatego też umieść pojemniki na odpady blisko blatu, na którym przygotowujesz potrawy, na przykład pod zlewem. To samo dotyczy ręcznika kuchennego oraz ścierek kuchennych, które warto mieć zawsze pod ręką.
W trakcie gotowania wykorzystuj każdą wolną chwilę. Jeśli czekasz na gotujące się składniki, postaraj się uprzątnąć zbędne rzeczy z blatu: wyrzuć śmieci, odłóż do zlewu brudne naczynia lub inne akcesoria, których nie będziesz już używać. Dzięki temu unikniesz chaosu i wielkiej góry brudu, która czekałaby na Ciebie po jedzeniu!
Pamiętaj o ergonomii
W sytuacji, gdy dopiero planujesz układ kuchni, weź pod uwagę podzielenie jej na konkretne strefy. W miejscu przeznaczonym do przechowywania przedmiotów powinny znaleźć się liczne półki, szuflady i szafki, dzięki którym zapanujesz nad kuchennym wyposażeniem. Z kolei blat dedykowany przygotowywaniu składników powinien być otoczony pojemnikami z przyprawami i przydatnymi akcesoriami, takimi jak noże lub obieraczki. W jego bliskim otoczeniu warto umieścić też kosz na śmieci.
Bardzo ważny jest „trójkąt roboczy”, który definiuje odpowiednie umieszczenie lodówki, zlewozmywaka oraz kuchenki. Poruszanie się między tymi trzema urządzeniami AGD musi być płynne i szybkie, aby cały proces gotowania nie był uciążliwy. Jeśli rozmieścisz wyżej wymienione sprzęty z głową, zaoszczędzisz mnóstwo czasu i zwiększysz poziom komfortu!
Segregowanie akcesoriów ułatwi Twoje życie
Praca w kuchni przebiegnie o wiele przyjemniej, jeśli będziesz wiedział, gdzie szukać potrzebnych narzędzi. Z tego względu staraj się przechowywać kuchenne akcesoria zgodnie z ich przeznaczeniem: formy do pieczenia, mikser oraz łopatki powinny znaleźć się tam, gdzie inne rzeczy do pieczenia ciast. To samo dotyczy sztućców, przypraw oraz desek do krojenia! Uporządkowanie wyposażenia sprawi, że oszczędzisz czas potrzebny do znalezienia wskazanych w przepisie narzędzi.